Struggles met kamers zoeken

Im coming home

Ik ben al een tijdje een kamer aan het zoeken in Groningen en dat is moeilijker dan verwacht. Er zijn gewoon meer mensen die een kamer zoeken dan dat er kamers zijn. Daarnaast is het ook allemaal hartstikke duur, tenzij je in een studentenhuis met 12 huisgenootjes gaat zitten en dan een kamer hebt van minder dan 10m2. En dat zou ik dus echt nooit willen.

Remko (mijn vriend) en ik zoeken al een tijdje een studio of appartement voor ons 2, waar we een eigen keuken en badkamer hebben. Minimaal 30m2, want anders zit je echt op elkaar geplakt en we willen er ongeveer 700 euro per maand aan uitgeven.

Laatst hebben we wel een paar appartementen mogen bekijken, alleen die zijn vrij duur (785 euro per maand). Maar vandaag worden we door hun gebeld of gemaild of we in aanmerking komen dus dat is wel spannend. Want als we een appartement toegewezen krijgen kunnen we er 18 augustus waarschijnlijk in.

Toch is het vrij moeilijk om aan een kamer/studio/appartement te komen. Ik heb de ”ik zoek een kamer/studio/appartement struggles even op een rijtje gezet”

 1. De kamers zijn heel klein. Op de site staat 35m2, dan denk je: ”Oh dat is wel te doen” en dan kom je er en besef je opeens dat de keuken bij je thuis al groter is dan je hele appartement…
 2. Appartementen zijn te duur… In Groningen betaal je al snel 750/800 euro inclusief gas/water/licht voor een klein appartementje van zo’n 35m2.
 3. Je moet voor alle woning zoek sites betalen… En overal staat bijna het zelfde op. Dus kun je je afvragen hoeveel nut het eigenlijk heeft om daar tientallen euro’s aan uit te geven. Maar toch doe je het, omdat je anders sowieso kansloos bent.
 4. Je bent een arme student, maar je kunt fluiten naar je huurtoeslag (waardoor je huur ongeveer de helft zo goedkoop wordt) want je bent nog geen 23 (waar slaat dit op?!)
 5. De meeste betaalbare studio’s zijn voor 1 persoon, terwijl je er best met 2 personen kunt wonen.
 6. Je zit in Facebook groepen waar ze kamers aanbieden, dus staat je hele Facebook vol met foto’s van studenten kamers.
 7. Het enige wat je de hele dag doet is alle sites checken, zodat je als eerste kunt reageren als er een nieuw appartement op staat.
 8. Je denkt dat je de perfecte kamer hebt gevonden… en dan blijkt de prijs exclusief te zijn 😦
 9. Je denkt dat je de perfecte kamer hebt gevonden… en dan ligt het zo ver van je school en het centrum af dat je bijna sneller bent als je thuis woont.
 10. Je zit vaak direct een jaar aan je kamer vast, dus als je besluit te stoppen met je opleiding zit je er mooi mee.
 11. Als je uiteindelijk een kamer mag huren moet je vaak makelaarskosten of iets dergelijks, een maand borg en je gewone maand huur betalen. En dat kun je je als student eigenlijk niet allemaal in 1 maand betalen… En dan moet je ook nog meubels kopen.

Kort om, het valt allemaal nog niet mee om een geschikte plek te vinden om te wonen tijdens je studie. Maar we zoeken gewoon lekker verder.

home

Voor de mensen die al op kamers wonen… Hoe hebben jullie een kamer gevonden?

X Annegreet

Advertisements